COVID-19: Măsuri de prevenție


Să ne acoperim nasul și gura

Știm că nu avem destule măști astfel încât toată lumea să le poarte afară. Între timp, putem purta o eșarfă, o basma/batic de bumbac în care punem tifon. Aceasta trebuie fiartă sau spălată la temperaturi foarte mari cu apă și detergent.

Astfel când ieșim afară este o șansă mai mică să infectăm alte persoane dacă suntem bolnavi dar să ne și protejăm și să nu devenim infectați.

Ce dezinfectăm și cum?

Diferite țări au protocoale de dezinfectare diferite. Având în vedere resursele limitate din această perioadă, nu avem acces la o varietate de dezinfectanți profesionali, cu toate acestea, alcoolul și clorul sunt dezinfectanți chimici acceptabili dacă sunt folosiți în mod corespunzător.

Suprafețele murdare trebuie curățate mai întâi cu apă și detergent.

Transmiterea de la persoană la persoană este un risc mult mai mare decât transmiterea prin suprafețe, dar se recomandă să curățăm și dezinfectăm suprafețele des atinse din casele noastre ori de câte ori este nevoie, în cazul în care am avut contact cu lumea exterioară într-un fel, fie o persoană care a plecat și s-a întors, fie că am primit comenzi de alimente etc.

Populația este încurajată să curețe suprafețele obiectelor atinse frecvent:

 • clanțele ușilor
 • mânere
 • butoane de lift
 • telefon
 • telecomenzi
 • tastatura PC
 • întrerupător
 • robinete
 • mânerul ușii de la frigider
 • fierbătoare de cafea

Suprafețele dezinfectate care intră în contact cu mâncarea trebuie apoi limpezite cu apă caldă.

Pentru utilizarea sigură și eficientă a produselor de curățare purtați mânuși și asigurați o bună ventilație în timpul dezinfectării suprafețelor.

Ce fel de soluții pentru dezinfectare putem folosi?

Alcool

Alcoolul etilic (70%) este eficient împotriva virusurilor.

Alcoolul este adesea utilizat pentru a dezinfecta suprafețe mici. Deoarece alcoolul este inflamabil, limitați-l ca dezinfectant la suprafețe mici și folosiți-l doar în spații bine ventilate. Utilizarea prelungită și repetată a alcoolului ca dezinfectant poate provoca deteriorarea anumitor materiale.

Pentru ca alcoolul să fie eficient în dezinfectare, suprafața trebuie să rămână umedă timp de cel puțin 30 de secunde.

Clor

Clorul este un dezinfectant puternic și eficient – ingredientul său activ este eficient în uciderea bacteriilor, ciupercilor și virusurilor, inclusiv virusul gripei. Înălbitorul pe care îl găsim în mod normal în casele noastre trebuie diluat și dezinfectează în 10–60 minute de timp de contact.

Cu toate acestea, înălbitorul irită pielea și căile respiratorii. Prin urmare, înălbitorul trebuie utilizat cu precauție; ventilația trebuie să fie adecvată. Utilizarea necorespunzătoare a înălbitorului poate reduce eficacitatea acestuia pentru dezinfectare.

Cum preparăm soluția de clor

Majoritatea clorului menajer conține 5% clor substanță activă.

Diluția recomandată este de 0.5%.

Astfel, utilizați 1 parte înălbitor la 99 părți apă rece de la robinet pentru dezinfectarea suprafețelor.
Ajustați raportul de înălbitor la apă, după cum este necesar, pentru a obține concentrația adecvată de hipoclorit de sodiu. De exemplu, pentru preparatele de înălbitor care conțin 2,5% hipoclorit de sodiu, utilizați de două ori mai mult înălbitor (adică 2 părți înălbitor până la 98 părți apă).

Timpuri de contact pentru diferite utilizări
Dezinfectarea prin ștergerea suprafețelor neporoase: se recomandă un timp de contact ≥ 10 minute.
Dezinfectarea prin imersiune a obiectelor: se recomandă un timp de contact de 30 de minute.

! ATENȚIE! Apa caldă inactivează clorul. Diluția clorului trebuie făcută cu apă rece!

Igiena mâinilor

Am auzit de un milion de ori până acum și îl vom mai auzi, dar cel mai bun mod de a-ți reduce riscul de a contracta Covid-19 (sau de a-l transmite altcuiva) este să ne spălăm pe mâini după ce tușim, strănutăm, folosim toaleta. Ar trebui să vă spălați pe mâini de fiecare dată când intrați în casă, când vă întoarceți de la magazinul alimentar, de exemplu.

Spălarea pe mâini este una dintre cele mai simple moduri de a vă proteja pe tine și pe alții. Dar care e cea mai bună tehnică de spălare a mâinilor?Spălarea mâinilor în mod corespunzător ar trebui să ia aproximativ atâta timp cât cântați "Happy Birthday" de două ori (în jur de 20 de secunde). Utilizați următorii pași de la Organizația Mondială a Sănătății în timp ce fredonați.

Publicată de Skin Clinic Floreasca pe Joi, 12 martie 2020

Când ar trebui să ne mai spălăm pe mâini:

 • când intrăm în casă
 • înainte de a prepara mâncarea
 • înainte și după ce mâncăm
 • după folosirea toaletei
 • după schimbarea scutecelor
 • după ce atingem animalele de casă

De asemenea, în această perioadă este bine să renunțăm la bijuterii și ceasul de mână, să ne taiem unghiile scurt, acestea fiind un rezervor de virus și sunt foarte greu de spălat.

Spălatul mâinilor se face cu apă caldă și săpun!

După spălarea mâinilor putem folosi un agent dezinfectant timp de 20-30 secunde.

Rămâi acasă, stai în siguranță

Cu toate ce se întâmplă acum este stresant, înfricoșător și poate fi dificil să ținem minte tot ce trebuie să facem și să ținem pasul cu tot ce se întâmplă. Dacă aveți mai multe întrebări ne puteți contacta.

Stay safe out there, and please, if you can, stay home.

References

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK214356/

https://www.prevention.com/health/a31782955/what-kills-germs-coronavirus-in-home/

https://www.who.int/publications-detail/water-sanitation-hygiene-and-waste-management-for-covid-19

+ There are no comments

Add yours