Tratament acnee

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tratament acnee: cateva sfaturi

-folositi un sapun dermatologic neagresiv sau un gel special de curatare.

-este suficent sa curatati fata de doua ori pe zi, dimineata si seara, altfel riscati sa aveti pielea iritata si intoleranta la cremele anti-acneeice.

-nu folositi bureti, prosoape ci aplicati spuma formata cu degetele.

-nu clatiti cu apa fierbinte, nu directionati dusul direct spre fata.

-respectati un timp de 10-15 minute dupa curatare pentru a aplica cremele recomandate

–cereti dermatologului sa va faca o schema scrisa dupa care sa va ghidati la inceputul tratamentului…care sa explice cum trebuie aplicate cremele prescrise: ce cantitate, care se aplica dimineata si care se aplica seara…si de cite ori pe zi

-puneti cremele anti acnee la vedere. De obicei le recomand pacientilor mei sa le puna alaturi de tubul de pasta de dinti. Astfel nu vor uita sa aplice de doua ori pe zi si seara.

-curatati pielea inainte de aplicarea cremelor pentru a facilita o buna absorbtie a substantelor active, dar asteptati in jur de 10 min altfel exista pericolul de a provoca iritatie locala. Nu aplicati imediat dupa dus mai ales cand a fost facut cu apa fierbinte

-produsele anti acnee trebuie aplicate pe toata fata nu numai pe zona unde exista cosuri sau inflamatie

-nu stopati tratamentul prea curand, sau pentru ca se usuca sau irita pielea. Sint necesare cel putin 6 saptamani pentru a obtine o ameliorare de 30-40%

 

Tratament acnee cu Roaccutane
Roaccutane se prescrie in general in doze de 0.5 – 1 mg/kg corp pentru o perioda de 5-6 luni. Dar aproximativ 20% din pacienti au recidive un cursul unei perioade de 2 ani dupa terminarea tratamentului.

Cercetariile noi arata ca o doza crescuta de Roaccutane duce la scaderea ratei recidivelor – 10% pe o perioada de 3 ani. De asemenea studiul a aratat ca efectele adverse nu sunt mai frecvente in comparatie cu dozele mai mici folosite anterior.

Oricum tratamentul cu izotretinoin se incepe cu o doza mica din cauza riscului de aparitie a leziunilor de acnee » in explozie » in prima luna de tratament.

 

Tratament acnee cu antibiotice
Tratamentul acneei cu antibiotice pe cale orala este indicat in cazurile moderate si severe de acnee, cu leziuni inflamatorii rezistente la tratament. Aceste antibiotice fac parte de obicei din grupul tetraciclinelor (doxiciclina, minociclina), macrolidelor(eritromicina, azitromicina) sau trimetroprim-sulfametoxazol (biseptol).

Cel mai eficace este minociclina dar are si cele mai multe efecte adverse. In general, efectele adverse sunt reprezentate de aparitia candidozei vaginale, urticarie, diaree, greata, varsaturi, fotosensibilitate, dureri de cap si ameteala (minociclina) colorarea dintilor cand tetraciclinele se prescriu la copii sub 12 ani, si rar hepatite, lupus, boala serului (din nou in cazul minociclinei), rezistenta bacteriana (mai ales in cazul eroitromicinei).

Pentru a evita un tratament indelungat care predispune la instalarea rezistentei bacteriene sau aparitia de reactii adverse, se recomanda intodeauna asocierea unui tratament local cu creme pe baza de retinoizi ( Retin A ) si Peroxid de benzoyl.

Cand rezultatele sunt satisfacatoare, se intrerupe tratamentul oral si se continua cu tratamentul local la care se poate a adauga o lotiune sau un gel pe baza de antibiotice. In acest fel se mentin rezultatele obtinute si se evita reaparitia leziunilor de acnee.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]