Tratament cicatrici acnee

[vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=9-EL_G9wj-s”][vc_column_text]Prezenta cicatricilor post acnee reprezinta o sechela care poate provoca izolare sociala si lipsa de incredere in sine.

Cicatricile sunt o complicatie aparuta dupa o acnee severa sau netratata la timp in care domina leziunile inflamatorii profunde si multiple. Cicatricile de acnee pot fi recente sau mai vechi, profunde sau superficiale, pigmentate sau de culoare rosie sau alba(hipopigmente). Mai rar pot fi hipertrofice -keloide. Pot aparea dupa acnee care a evoluat mai multi ani, de obicei peste 3 ani, sau pot fi de aparitie rapida dupa un puseu de acnee recent, inflamator de obicei, dar si dupa o acnee cu multe comedoane.

Exista mai multe metode de tratament al cicatricilor de acnee, favoritele mele sunt peelingurile si substantele de umplere (fillere cu acid hialuronic). In cazul in care cicatricile sunt recente, distensibile, corectarea lor este posibila prin micro injectii de acid hialuronic. Tehnica dezvoltata in clinica noastra permite obtinerea unor rezultate imediate si ameliorari care se apropie de 100%.

Tratament cicatrici acnee: peeling
Tratamentul prin peeling se incepe numai daca acneea nu mai are leziuni active care sa formeze noi cicatrici sau daca acestea sunt limitate si pacientul are un tratament antiacnee adecvat.

In general, cu cat cicatricile sunt mai profunde, vechi, pe o piele matura, grasa, sunt necesare mai multe sedinte sau proceduri combinate (subscizie, mesoroller, excizie). Ameliorarea obtinuta poate fi intre 40% pana la 80%, rareori se apropie de 100%(pentru cicatrici superficiale, recente).

Se recomanda prepararea pielii cel putin 2 saptamani inainte cu creme speciale care vor scadea riscul reactiilor adverse sau vor imbunatatii penetrarea substantei chimice folosite pentru peeling.

Un peeling superficial cu acid glicolic in concentratie joasa nu va aduce nici o ameliorare. Numai cele de 70%,dupa 4-5 sedinte spatiate la 1 -2 saptamani, pot trata cicatrici superficiale. Un peeling mediu care foloseste de obicei o combinatie de acid glicolic si TCA este mult mai eficient. Acesta se repeta o data sau de 2 ori la 3 luni interval. De departe cel mai eficienta exfoliere chimica e cea cu TCA 80% sau 100%-CROSS technique care se va repeta de 2- 3 ori la intervale de 1 luna. Aceasta e si cea mai preferata de pacienti nu numai pentru rezultate dar si pentru ca se practica numai la nivelul cicaricilor, crustele sunt minime. O roseata localizata ce poate fi usor camuflata cu un make-up medical, poate persista pentru cateva saptamani.

Tratament cicatrici acnee: dermaroller
Multi dermatologi utilizeaza dermarollerul, un dispozitiv asemanator unui rulou cu ace fine, de 1-2 milimetri. Rezultatele sunt foarte bune pentru cicatrici rotunde si elastice, recente. Sunt necesare 3-4 sedinte la o luna interval. Procedura se efectueaza dupa aplicarea unei creme anestezice, este putin dureroasa. Eritemul post procedura poate dura pana la o saptamana.

Rezultatele sunt permanente, comparabile cu cele obtinute cu tratamentul cu laser si procedura mult mai ieftina.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]