Ce este alopecia androgenetică?
Majoritatea femeilor experimentează, la un moment dat, o formă alopecie androgenetica. Aceasta poate începe după debutul pubertății, iar primele semne sunt adesea observate în perioada menopauzei. Prin definiție, menopauza apare atunci când o femeie nu a avut un ciclu menstrual de cel puțin 12 luni. Cu toate acestea, scăderea hormonală care cauzează pierderea părului poate începe ani înainte ca menopauza să devină “oficială” (perimenopauză) și poate persista mult timp după ce schimbarea este completă (postmenopauză).
Riscul crește odată cu înaintarea în vârstă și este mai mare pentru cele cu antecedente familiale de alopecie.
Alopecia androgenetică, așa cum sugerează și numele, implică acțiunea hormonilor numiți androgeni, esențiali pentru dezvoltarea sexuală normală și reglarea creșterii părului. Această condiție poate fi moștenită și asociată cu diverse gene. De asemenea, poate fi rezultatul unor dezechilibre hormonale sau prezența unei tumori care secreta androgeni. În cazul femeilor, rolul precis al androgenilor este mai dificil de determinat.
Care sunt stadiile alopeciei?
⦁ Stadiul 1: Subțierea părului
⦁ Stadiul 2: Rărirea părului în partea centrală
⦁ Stadiul 3: Pierderea părului se extinde și în zonele laterale
⦁ Stadiul 4: Pierderea părului se extinde și spre partea anterioară a scalpului
⦁ Stadiul 5: Pierderea avansată a părului.
In primele stadii, subțierea părului poate fi camuflată cu tehnici de styling, mai târziu acest lucru devine dificil, pentru că scalpul devine vizibil.
Pierderea părului din cauza menopauzei poate să nu fie evidentă la început. Oamenii pierd în medie între 50 și 100 de fire de păr pe zi. În perimenopauză, căderea părului începe să se intensifice. Primele semne ale pierderii de păr legate de menopauză sunt subtile:
- Trebuie să-ți cureți peria de păr mai frecvent.
- Mai mult păr se adună în scurgerea dușului.
- Găsești mai mult păr pe pernă, haine, în jurul casei sau în mașină decât înainte.
- Ruperea părului devine mai frecventă.
Din cauza faptului că pierderea părului are loc treptat, poate dura ceva timp până când schimbările devin vizibile în oglindă. Odată ce această cădere excesivă a părului a persistat o perioadă, este posibil să observi zone cu subțiere vizibilă în partea superioară a scalpului și în apropierea liniei părului de la frunte.
Ce cauzează această afecțiune?
- Vârsta : Riscul crește odată cu vârsta și aproape 2 treimi din femei au probleme în perioada menopauzei.
- Hormonii : Nivelul de estrogeni scade și crește nivelul de dihidrotestosteron care duce la subțierea firului de păr.
- Genetica: Dacă cineva din familie a avut, sunteți candidatul potrivit pentru această afecțiune.
În perimenopauză, nivelurile de estrogen și progesteron încep să scadă. Acești hormoni joacă un rol în promovarea creșterii părului, densității și plenitudinii. Când aceste niveluri scad, rezultă subțierea părului, care nu mai crește la fel de rapid ca înainte. Androgenii pot determina micșorarea foliculilor de păr de pe cap, rezultând într-un tip de pierdere a părului cunoscut sub denumirea de alopecie androgenică.
Cum se tratează alopecia androgenetică?
Există multe tratamente pentru pierderea părului în alopeciei. Acestea pot include:
- Minoxidil : Acesta este un medicament care s-a folosit pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Pacientii tratați au observat îndesirea podoabei capilare după tratament. Exista soluții sau spume de 2%-5%. Rezultatele devin evidente in general, după 4 luni de tratament aproximativ și se folosește toată viața. Dacă îl opriți, efectul dispare complet. Se aplica de 2 ori pe zi cu un masaj ușor. Nu spălați părul pentru cel puțin 4 ore, după minoxidil. Se mai poate folosi această substanță și pe cale orală, dar aceasta poate produce îndesirea părului și în ale regiuni ale corpului.
- Finasterida: Un medicament oral care poate ajuta la încetinirea pierderii părului. Pe langa finasterida se poate folosi și spirolactona, mai ales în cazul femilor cu ovare polichistice. Spirolactona si finasterida scad de fapt producția de hormoni care contribuie la apariția alopeciei androgenetice.
- PRP (Plasma imbogatita): injectii cu PRP o data pe luna la nivelul scalpului, in general 3 sedinte.
- Terapia cu lumină roșie LED: in general 6-8 sedinte, de 2 ori pe sapt
- Terapia cu laser: intre 3-6 sedinte, o data pe luna
Tratamentul care funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru alta. Astfel, medicul te va ajuta să găsești o opțiune de tratament potrivită pentru tine, după o consultație aprofundată.