fbpx
Skip to content Skip to footer

Odată cu îmbătrânirea, în zona periorbitală apar schimbări statice și dinamice care pot deveni supărătoare.

Pleoape lăsate

Componenta statică este definită ca reducerea volumului osos (rebordul orbital, tâmple) și de grăsime care susțin sprâncenele. Ca urmare, pot aparea ptoza laterală a sprâncenelor și dermatochalazis-ul. Acestea dau un aspect obosit și îmbătrânit al feței. Pacientele se plâng uneori și de dificultatea de a aplica machiaj pe pleoapa superioară.

Tratamentul:

 • plasmalifting cu dispozitivul ce emite plasmă fracționată: pacienții observă o îmbunătățire chiar și după doar o ședință cu plasma deși aceasta rezolvă doar una dintre probleme și anume laxitatea pielii pleoapelor
 • botox: pentru a ridica sprâncenele și automat și pleoapele se poate opta pentru injecții cu botox care se repetă la intervale regulate de timp.
 • filler cu acid hialuronic: injecțiile cu acid hialuronic au ca scop refacerea volumului pierdut odată cu vârsta și adăugarea de suport pentru sprânceană care se va reașeza corect anatomic și va ridica odată cu sine și pleoapele.

Cearcăne

În privința cearcănelor acestea se pot împărți în mai multe tipuri.

 1. Zona de sub ochi poate arăta mai închisă la culoare sau albăstruie deoarece pielea este atât de subțire încât puteți vedea cu ușurință venele sau mușchiul orbicular. Acest lucru este mai evident la persoanele cu piele deschisă la culoare sau la cele cu foarte puțină grăsime subcutanată.

Tratament:

 • Mezoterapie sau PRP pentru revitalizarea pielii de sub ochi
 • Creme cu retinoizi care accelerează turnoverul pielii și o îngroașă.

2. Unele persoane – în special cele cu piele mai inchisă – produc pigment suplimentar în jurul ochilor, ceea ce poate provoca o pigmentare a pielii de sub ochi și pleoape.

Tratament:

 • Peelinguri chimice pentru albirea zonei
 • Creme cu antioxidanți, vitamina A, C, E


3. Anatomia facială joacă un rol important în apariția cearcănelor. Uneori apare un șănțuleț in jurul ochilor care poate da aspect de ochi infundati. Acest șanț poate să apară sau să se adâncească odată cu pierderea de grăsime sau de os în jurul ochilor care se produce odata cu vârsta sau poate fi prezentă și la tineri datorită unei structuri osoase moștenite. Cearcănele se mai pot forma și din cauza pierderii de volum la nivelul obrajilor prin lipsă de suport.

Tratament:

 • Injecții cu acid hialuronic mai întai la nivelul obrajilor dacă este necesar și mai apoi in cearcăne pentru a le umple.

Pungi sub ochi

Pungile de sub ochi pot fi formate de grăsime herniată, edeme și/sau de laxitatea locală a pielii – ele sunt genetice sau semn normal al îmbătrânirii.

Tratament:

 • se poate încerca în primul rând o ședință de plasmalift (cu dispozitivul ce emite plasma fracționată) pentru a întinde pielea peste grăsimea herniată astefel încât aceasta să fie mai puțin vizibilă.
 • dacă grăsimea herniată este prea proeminentă se recurge la o mezoterapie specială pe bază de enzime (lipază, colagenază și liază) care să dizolve grăsimea de sub ochi și să atenueze pungile.
 • Uneori se recurge la injectarea de acid hialuronic în jurul pungilor de grăsime herniată pentru a le ascunde.

Ridurile conturului ochilor

Pe de altă parte, componenta dinamică se referă la schimbările din tonusul muscular în repaus și în contracție. În plus, modificările cutanate contribuie de asemenea la procesul de îmbătrânire. Aici ne referim de ridurile de expresie de la colțurile ochilor care la început sunt riduri dinamice dar cu timpul acestea rămân vizibile chiar și în repaus.

Ridurile dinamice sunt normale, insa cauzele care fac ca aceste riduri sa ramana impregnate in piele sunt:

 • Expunerea neprotejata la razele UV care distrug colagenul din piele
 • Fumatul: creste strestul oxidativ si astfel distruge colagenul si elastina din piele.
 • Demachierea agresiva determina formarea de linii fine si spargerea de vase mici de sange care poate duce si la cearcane.

Tratament:

 • soluția ridurilor de expresie este botoxul, acesta relaxează mușchii și nu mai dă voie ridurilor să se formeze
 • dacă ridurile sunt vizbile și în repaus se poate folosi plasmalift pentru a întinde pielea de la colțurile ochilor.
 • Peelinguri și mezoterapie

Leave a comment

0.0/5