fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Botox-ul a revolutionat domeniul medicinii estetice. Cererea pentru proceduri de reintinerire a crescut considerabil in ultimii 15-20 de ani, odata cu cresterea sperantei de viata, a nivelului de trai si educatie. Sotii Carruthers (dermatolog si oftalmolog) au prezentat prima lucrare stiintifica ce demonstra utilitatea toxinei botulinice (botox) in medicina estetica in anul 1991. La acea data, prezentarea lor a fost primita cu scepticism si abia in 2003 FDA a aprobat utiliarea botox-ului pentru tratamentul ridurilor glabelare si hiperhidrozei(transpiratiei excesive). Astazi injectiile cu toxina botulinica sint cea mai populara procedura de medicina estetica , succesul enorm (3,5 milioane de persoane tratate in 2007) datorindu-se ratei crescute de satisfactie in rindul pacientilor, 85-90% si profilului de toleranta crescut cu efecte adverse minore, complicatii rare si reversibile.

Botox pentru riduri, cea mai populara procedura de medicina estetica

Botox-ul este produs de bacteria Clostridium botulinum care provoaca boala numita botulism. Aceasta este o toxiinfectie alimentara care apare dupa ingerarea de alimente contaminate cum ar fi conserve preparate fara respectarea regulilor de igiena si sterilizare, preparate de carne si peste, si se manifesta prin senzatia de gura uscata , tulburari de deglutitie, tulburari de vedere, greata si in final, paralizie flasca.

Utilizarea in medicina a botox-ului a inceput inca din anii 1950 dar a crescut semnificativ in anii 80 de cind se foloseste pentru tratamentul strabismului, blefarospasmului si distoniei cervicale.

Toxina botulinica relaxeaza muschii la nivelul carora este injectata si produce stergerea ridurilor de expresie produse prin contractie repetata. Acestea pot fi ridurile dintre sprincene, ridurile orizontale ale fruntii, ridurile din jurul ochilor. Ridurile profunde sint ameliorate (uneori este necesara adaugarea de acid hialuronic pentru corectia totala sau permanenta), iar cele moderate si superficiale dispar in totalitate pentru o periosada de 4 -8 luni. Eficacitatea si durata efectului se amelioreaza progresiv prin repetarea injectarilor.
Alte indicatii ale botox-ului sint tratamentul ridurilor verticale ale buzei superioare, liftingul sprincenelor, tratamentul corzilor verticale si ridurilor orizontale ale gitului, corectarea surisului gingival, corectia asimetriilor faciale din nastere sau dupa paralziii, hiperhidroza (transpiratia excesiva).

Contraindicatiile sint alergia la albumina, infectia sau infalmatia prezenta la locul injectarii, sarcina alaptarea, myastenia gravis, sindromul Lambert Eaton, tratamentul cu anumite antibiotice( aminoglicozide ), unele medicamente pt boli cardiovasculare sau pentru maladia Alzheimer.

Efectele adverse pot fi roseata locala, echimoza, tumefactie, durere de cap, simptome de raceala, greata (toate acestea avind durata limitata de citeva ore sau citeva zile) sau rar.

Botox-ul se poate incepe la varsta de 30 de ani

 

Ptoza pleoapei superioare care este reversibila in citeva saptamani sau se poate corecta prin instilatii de picaturi oftalmice speciale.

Procedura injectiilor cu botox dureaza 10 -15 min si consta in injectarea toxinei in muschii ce urmeaza sa fie relaxati , cu ajutorul unui ac fin dupa aplicarea prealabila de gheata pentru citeva min. Se injecteaza 4-6 puncte la nivelul fruntii, 3 puncte la nivelul ridului dintre sprincene, si 2-3 puncte pt ridurile din jurul ochilor. Efectul se instaleaza la 3-5 zile si este maxim la 2 -4 saptamani. Uneori se recurge la un retus dupa 14 zile de la sedinta initiala.

In cazul hiperhidrozei, botox-ul se injecteaza la nivelul dermului superficial in aprox 20 de puncte dupa aplicarea unei creme anestezice. Se folosesc o doza si o dilutire mai mari. Rezultatele apar la 3-5 zile si se mentin 4-6 luni acoperind practic tot sezonul calduros.

Toxina botulinica reprezinta si un tratament preventiv daca este inceput in jurul virstei de 30 de ani si va impiedica nu numai aparitia ridurilor dar va scadea considerabil sansa de a deveni candidat pentru un lifting chirurgical la virsta de 50 sau 60 de ani.

De asemenea ,botox-ul se poate combina cu alte proceduri cum ar fi injectii cu substante de umplere, proceduri laser, pentru obtinerea unor rezultate ameliorate, naturale si durabile.

 

In primii ani cind am inceput injectiile cu botox, pacientele doreau o frunte perfect intinsa si un lifting exagerat al sprincenelor dupa moda americana. Astai se doreste un rezultat natural astfel incit anturajul abia sa observe transformarea. Pentru primul tratament se poate propune o doza mai redusa care poate fi ajustata cu ocazia unui retus sau unei injectari ulterioare. Reinjectarea nu sa va face mai ndevreme de 3 luni. Prin tratamente repetate se obtine prelungirea intervalului pina la o data pe an(la 8 luni).

E recomandat sa va adresati unui medic dermatolog sau chirurg plastician cu experienta in acest domeniu, in care sa aveti incredere, care sa va poata ghida in alegerea unei scheme de tratament potrivita. Mici diferente in doza injectata si tehnica folosita pot produce mari diferente in rezultate.

Costul interventiei se poate situa intre 200 – 400 de euro pentru tratarea ridurilor fetei in functie de numarul de unitati botox folosit si de numarul de zone injectate. In cazul hiperhidrozei, pretul poate fi pina la 600 de euro.

 

Aveti aici mai multe imagini cu rezultate.