Tipurile si cauzele vergeturilor

Tratamentul vergeturilor

Vergeturile sunt cicatrici ireversibile, au un aspect striat si sunt situate in linii paralele. La inceput sunt rosii si apoi devin mai deschise la culoare, chiar albe si stralucitoare in contrast cu pielea normala. Pot fi mai mult sau mai putin adanci cu pielea mai mult sau mai putin atrofica.

Sunt localizate pe abdomen, fese, solduri, sani, brate, axile. La barbati apar mai ales pe brate si torace. Vergeturile imature au durata mai putin de doi ani, au culoare rosie violacee sau roz. In acest stadiu tratamentul cu vitamina A acida mai poate fi eficace in anumita masura. Vergeturile mature sunt mai vechi de doi ani, sunt albe si depresive si vor disparea numai prin proceduri estetice.

Cauzele vergeturilor pot fi distensia prea rapida a pielii sau crestere cortizolului in sange in perioada de sarcina, pubertate, sau in cazul unor boli endocrine cum ar fi boala Cushing. Cortizolul fragilizeaza fibrele de colagen care se vor rupe cu usurinta. Alte cauze pot fi: variatiile rapide de greutate, exercitiile sportive practicate in mod excesiv, tratamentul cu cortizol. Uneori vergeturile apar in familie, daca mama a avut vergeturi e posibil ca si fiica sa fie predispusa.

70% din femeile insarcinate vor avea vergeturi, la fel si 4 din 5 femei inainte de varsta de 30 de ani. Acestea  vor aparea cu precadere in timpul sarcinii si adolescentei. Daca vergeturile apar in numar mare si rapid se recomanda o dozare a cortisolului pentru ca poate fi vorba de o boala a glandelor suprarenale.

Pentru prevenirea lor si tratamentul vergeturilor se recomanda masajul cu ulei de argan, de migdale, in fiecare zi timp de 5 minute prin tehnica “palparii-rularii”.

Dr. Daniela Taher

Leave a Reply

Your email address will not be published.