fbpx
Skip to content Skip to footer

Cum apar si care este procentul de ameliorare?

Cicatricile post acnee apar la 80% dintre pacientii cu varsta cuprinsa intre 14-30 de ani dar si dupa 30 de ani. Orice tip de acnee poate duce la aceasta complicatie, dar de obicei acneea ce prezinta noduli, chisturi provoaca in cele mai multe cazuri cicatrici.

In general, se promite intre 50-80% ameliorare si tratamentul presupune proceduri combinate ce se intind pe parcursul a mai multor luni de zile. De multe ori cicatricile de acnee pot produce anxietate, depresie, timiditate, pacientii pot deveni retrasi si introvertiti. 

 

Mecanismul de producere a cicatricilor

Cicatricile sunt rezultatul leziunilor inflamatorii (papule, pustule, noduli, chisturi). Foliculul pilosebaceu devine plin cu sebum, celule moarte si bacterii. Spargerea foliculului face ca acest material infectat sa se raspandeasca in straturile profunde ale pielii si sa produca distrugerea tesuturilor sanatoase. Pielea se va repara prin producerea de fibre de colagen. Cand acestea sunt sintetizate in exces, pot rezulta cicatrici hipertrofice cheloide iar cand se produc prea putine fibre de colagen, pot aparea cicatrici atrofice.

 

Clasificarea cicatricilor

 

Cicatricile atrofice sunt de departe cele mai frecvente si sunt clasificate in mai multe tipuri:

 

 

Ice-pick scars:

Cicatrici mici, adanci, ca si cum pielea ar fi fost intepata cu un obiect ascutit

 

Rolling scars:
Cicatrici in care suprafata pielii are aspect neregulat pentru ca exista benzi de tesut fibros ce se formeaza sub piele. In comparatie cu celelalte tipuri de cicatrici care se prezinta ca individuale si de dimensiuni mici, acest tip de cicatrici cauzeaza un aspect general neregulat. Arata ca “dealuri” si “vai” pe suprafata pielii.

 

 

Boxed scars:
Sunt depresiuni superficiale rotunde, ovale sau patrate cu margini verticale
Aspect de “crater”

 

Protocol de tratament

 

In primul rand se va stabili ce fel de cicatrici sunt, ce vechime au. Ele se vor trata cat mai curand pentru ca raspund mult mai bine la tratament cand sunt recente.

Foarte multe persoane care sufera de cicatrici de acnee raman dezamagite pentru ca in urma tratamentelor rezultatele intarzie sa apara. 

Aceasta se întâmplă deoarece pacienții îsi pierd răbdarea să termine ședințele de tratament și pentru că de fapt cicatricile sunt de mai multe feluri (box scars, rolling scars, ice pick scars) și de aceea necesită tratamente combinate.

Protocolul clinicii noastre contine proceduri combinate ce permit o ameliorare mai rapida si rezultate satisfacatoare.

Principalele tratamente

 

 • Peelinguri – in special TCA CROSS

Peeling-urile chimice sunt proceduri ce presupun exfolierea chimica.

În timpul procedurii de peeling, se aplica o substanța acidă ce produce o exfoliere punctata la nivelul cicatricilor (TCA Cross), astfel incat sa se declanseze un proces de regenerare a pielii cu sinteza de colagen nou. Alteori peeling-ul se aplica pe toata fata.

 
 
 • Subcizia

Subcizia se efectuează folosind un ac special sau o canula. Varful acului/canulei este folosit pentru a rupe traiectele fibroase care trag cicatricea in jos.

Eliberarea acestor traiecte fibroase și sinteza de colagen nou produc o îmbunătățire a aspectului pielii.

 

In acest filmulet se poate observa cum decurge tehnica subsciziei: folosind ace speciale ce sectioneaza traiectele fibroase ale cicatricilor.

 
 
 • Acid hialuronic

Fillerele sunt foarte eficiente pentru a umple cicatricile recente si distensibile.

De obicei un singur ml este suficient. Acesta se va injecta in mai multe sedinte( 2-3) . Microtraumatismul local care se produce odata cu injectarea duce la eliberarea de factori de crestere care stimuleaza repararea pielii. Studii publicate in urma cu cativa ani au aratat de asemena ca injectarea de acid hialuronic stimuleaza printr-un proces de streching, fibroblastii locali, adica celulele care secreta colagen tanar.

De aceea se poate considera ca aceste injectii au un beneficiu dublu. In primul rand cicatricile sunt tratate prin umplerea lor cu efect imediat, si in acelasi timp prin injectare se stimuleaza procese reparatorii locale cu productia de colagen ceea ce explica rezultatele durabile.

 
 
 • Radiofrecventa Fractionata

Infini utilizeaza o tehnologie minim invaziva de radiofrecventa fractionata.

Aceasta tehnologie unica permite un tratament de precizie si personalizarea tratamentului in functie de tipul de piele, felul si adancimea cicatricilor. Administrarea energiei in straturile profunde ale dermului, permite stimularea producerii de colagen si elastina care in final vor reduce tesutul cicatriceal.

 

 

Tratamente ice-pick scars

 • Peeling TCA CROSS
 • Radiofrecventa fractionata (Infini Lutronic)
 • Punch excision
 • Punch grafting
 • Laser fractionat

*cicatricile ice-pick sunt profunde, se trateaza si cu laser fractionat dar un rezultat mai bun este obtinut cu radiofrecventa fractionata

 

Tratamente rolling scars

 • Subcizie
 • Radiofrecventa fractionata (Infini Lutronic)
 • Laser fractionat
 • Umplere cu acid hialuronic
 • Punch excision, elevare cu punch si punch grafting
 • Microneedling + PRP

Tratamente boxed scars

 • Peeling TCA CROSS
 • Subcizie
 • Radiofrecventa fractionata (Infini Lutronic)
 • Umplere cu acid hialuronic
 • Punch excision, elevare cu punch si punch grafting
 • Laser fractionat
 • Microneedling + PRP

 

Tratamente combinate

Desigur, in majoritatea cazurilor o singura persoana poate avea toate tipurile de cicatrici. De aceea pentru un rezultat satisfacator, este nevoie de un protocol ce cuprinde tratamente combinate care sa trateze fiecare cicatrice in parte.

cicatrici-acnee-tratament

Vezi aici mai multe imagini before & after

Citeste aici despre cum a scapat Andreea de cicatricile ei de acnee

 

PROGRAMARE

Pentru programare sau pentru orice intrebare va rugam sa ne contactati telefonic la numarul 0788.112.299 sau pe email la adresa office@skinclinic.ro.