Vergeturile dupa sarcina

Vergeturile dupa sarcina apar sub influenta hormonala caracteristica perioadei de sarcina si din cauza distensiei abdomenului.

Vergeturile sunt de fapt cicatrici produse prin ruptura fibrelor de colagen care sunt inlocuite cu fibre dezorganizate. De aceea este foarte greu sa dispara complet dar pot fi ameliorate in diametru sau culoare astfel incat sa devina mai putin vizibile. Vergeturile incep sa apara in luna a patra de sarcina si devin evidente in luna 8-9.

Apar pe abdomen, sani, coapse. In timpul sarcinii exista o secretie crescuta de cortisol care fragilizeaza fibrele de colagen. Prevenirea vergeturilor se va face in primul rand prin a evita sa va ingrasati excesiv si sa aveti in acelasi timp o activitate fizica regulata.

Se recomanda inca de la inceputul sarcinii aplicarea de ulei de argan sau de migdale prin masaj usor cam 5 minute in fiecare zi. Uneori se poate practica un gomaj care va facilita patrunderea acestor uleiuri. Daca totusi vergeturile au aparut se va evita expunerea la soare timp de un an.

Dupa sfarsitul perioadei de alaptare, medicul dermatolog poate prescrie o crema pe baza de vitamina A acida care va exfolia pielea si va relansa productia de colagen.

Dr. Daniela Taher

Leave a Reply

Your email address will not be published.