fbpx
Skip to content Skip to footer

Boala Lyme, cunoscută și sub denumirea de borrelioză Lyme, este o infecție bacteriană cauzată de spirochetele din familia Borrelia. Această boală este transmisă cel mai frecvent prin mușcătura de căpușă infectată cu Borrelia burgdorferi sau alte specii de Borrelia. Boala Lyme poate afecta o gamă largă de sisteme ale organismului, inclusiv pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima.

Boala Lyme poate avea simptome variate și se manifestă în diferite etape. Principalele simptome ale bolii Lyme includ:

Stadiul 1:
Eritem migrans: O erupție cutanată circulară, roșie, care apare de obicei în primele 3-30 de zile după mușcătura de căpușă. Acesta este un semn caracteristic al bolii Lyme.

Stadiul 2:
Simptome gripale: Febră, oboseală, dureri musculare și articulare, dureri de cap și frisoane.
Implicarea sistemului nervos: Tulburări cognitive, dificultăți de concentrare și memorie, parestezii (senzații neplăcute, de furnicături) sau slăbiciune musculară.

Stadiul 3:
Artrită Lyme: Umflarea și durerea articulațiilor, în special la genunchi.
Simptome cardiace: Aritmii cardiace și alte probleme ale inimii.

Diagnosticul bolii Lyme se bazează pe evaluarea simptomelor, istoricul de călătorie și efectuarea testelor de laborator, cum ar fi testul ELISA și Western blot, pentru identificarea anticorpilor specifici ai bacteriei Borrelia. Cu toate acestea, în primele etape ale bolii, diagnosticul poate fi dificil, deoarece simptomele pot lipsi sau pot fi non-specifice. Tratamentul principal constă în administrarea de antibiotice, cum ar fi doxiciclina sau amoxicilina, în funcție de stadiul bolii și de simptomele pacientului. Cu cât boala este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare completă sunt mai mari.

Numărul cazurilor de boală Lyme a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, iar acest fenomen poate fi atribuit mai multor factori, cu accent pe mutarea populației în zonele limitrofe ale orașelor și pe petrecerea mai mult timp în aer liber.

Bella Hadid a vorbit deschis despre lupta ei cu boala Lyme și a folosit platforma sa pentru a crește conștientizarea cu privire la această afecțiune. Ea a vorbit despre simptomele sale, cum ar fi oboseala cronică, durerile articulare și starea generală de rău.

Pe lângă experiența sa personală, Bella Hadid a fost implicată în campanii de conștientizare și strângere de fonduri pentru cercetarea și tratamentul bolii Lyme. Ea a lucrat împreună cu organizații non-profit care se ocupă de această problemă și a pledat pentru o mai bună înțelegere a bolii și pentru sprijinirea celor afectați.

Prevenția este cheia în ceea ce privește protejarea împotriva bolii Lyme. Iată câteva sfaturi pentru a minimiza riscul de a fi mușcat de căpușe:

  • Îmbrăcăminte corespunzătoare: Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării atunci când vă aflați în zonele cu căpușe.
  • Utilizarea de repelenți: Folosiți produse repelente de insecte pe piele și pe haine, care conțin DEET sau picaridin.
  • Verificare regulată: După ce reveniți din activități în aer liber, verificați-vă atent corpul și hainele pentru a găsi și elimina eventualele căpușe.
  • Dușuri calde: Faceți dușuri calde pentru a spăla orice căpușe care s-ar putea agăța de piele.
  • Igiena animalelor de companie: Verificați animalele de companie pentru căpușe, deoarece ele pot aduce aceste paraziți în casă.