fbpx
Skip to content Skip to footer

Cicatricile post acnee apar la 80% dintre pacientii cu varsta cuprinsa intre 14-30 de ani si 5% dupa 30 de ani. Orice tip de acnee poate duce la aceasta complicatie, dar de obicei acneea ce prezinta noduli, chisturi provoaca in cele mai multe cazuri cicatrici.

 

E foarte importanta prevenirea aparitiei acestora pt ca tratamentul lor este dificil. In general, se promite intre 50-80% ameliorare si tratamentul presupune proceduri combinate ce se intind pe parcursul a mai multor luni de zile. De multe ori cicatricile de acnee pot produce anxietate, depresie, timiditate, pacientii pot deveni retrasi si introvertiti. 

 

Asa cum am mai spus, prevenirea este foarte importanta si presupune urmatorii pasi: 

 

  • Tratati acneea de la inceput, mai ales daca aveti persoane cu acnee sau cu cicatrici de acnee in familie, urmati tratamentul pe care vi-l prescrie un medic de specialitate dermatolog.

 

  • Nu stoarceti leziunile de acnee. Se poate produce o inflamatie profunda

 

  • Evitati gomajul care poate produce si mai multa inflamatie

 

  • Una din cele mai simple masuri este aplicarea unui gel SOS acnee sau patch SOS care contine agenti antiiinflamatori ce calmeaza leziunile si le aplatizeaza

 

  • In cabinetul de dermatologie se poate aplica injectia cu cortizon ce calmeaza pana a doua zi orice eruptie cu noduli.

 

  • Chiar si un cub de gheata aplicat pe locul inflamat poate avea un efect benefic

 

Mecanismul de producere a cicatricilor:

 

Cicatricile sunt rezultatul leziunilor inflamatorii (papule, pustule, noduli, chisturi). Foliculul pilosebaceu devine plin cu sebuum, celule moarte si bacterii. Spargerea foliculului face ca acest material infectat sa se raspandeasca in straturile profunde ale pielii si sa produca distrugerea tesuturilor sanatoase. Pielea se va repara prin producerea de fibre de colagen, cand se produce prea mult colagen pot rezulta cicatrici hipertrofice cheloide iar cand se produce prea putin rezulta cicatrici atrofice.

 

Cicatricile atrofice sunt de departe cele mai frecvente si sunt clasificate in mai multe tipuri:

 

  • Ice-pick scars: cicatrici mici, adanci, ca si cum pielea ar fi fost intepata cu un obiect ascutit
  • Rolling scars: cicatrici in care suprafata pielii are aspect neregulat pentru ca exista benzi de tesut fibros ce se formeaza sub piele
  • Box scars: depresiuni rotunde cu margini verticale.

 

Ce s-a schimbat in ultimul an in tratamentul cicatricilor de acnee???

 

In primul rand se va stabili ce fel de cicatrici sunt, ce vechime au. Ele se vor trata cat mai curand pentru ca raspund mult mai bine la tratament cand sunt recente.

 

Intotdeauna la acelasi pacient exista mai multe tipuri de cicatrici, astfel se prefera o combinatie de mai multe tratamente IN ACEEASI SEDINTA pentru a creste procentul de ameliorare. De exemplu: CROSS technique peeling + laser fractionat sau radiofrecventa fractionata. Subcizie + peeling + radiofrecventa fractionate + acid hialuronic

 

Rezultatul dupa o sedinta Infini Lutronic.

 

Tratamentul a constat in subcizie si injectare acid hialuronic.

Rezultatul dupa 3 sedinte Infini Lutronic.

Rezultat imediat in urma subciziei si injectarii cu acid hialuronic.

Subcizie si acid hialuronic.

 

Petele rosii dupa acnee pot persista intre 3-6 luni, nu sunt cicatrici dar sunt foarte suparatoare pentru pacient si foarte greu de acoperit. Se opteaza pentru un tratament cu KTP laser, laser lumina pulsata sau LED. Se folosesc creme cicatrizante si tratament local. 

Leave a comment

0.0/5