fbpx
Skip to content Skip to footer

Xenoestrogenii sunt substanțe chimice care se regasesc în numeroase obiecte de uz cotidian si mimeaza actiunea estrogenului natural. Adesea, nu ne gândim la impactul lor atunci când folosim make-up-ul zilnic sau recipiente de plastic, deși acestea pot avea efecte dăunătoare asupra organismului. Acești compuși, cunoscuți sub numele de perturbatori endocrini, pot altera funcționarea normală a sistemului endocrin, interferând cu semnalele transmise de aceștia la diferite țesuturi.

Această interferență este deosebit de problematică pentru organele sensibile la hormoni, precum uterul, sânii, sistemele imunitar și neurologic.

Atunci când xenoestrogenii pătrund în organism, determină o creștere a nivelului total de estrogen, ceea ce poate duce la fenomenul numit “dominanța estrogenului”. Acești compuși nu sunt biodegradabili și se acumulează în celulele grase. Această acumulare a fost asociată cu diverse afecțiuni, inclusiv cancerul de sân, de prostată și de testicule, obezitatea, infertilitatea, endometrioza, pubertatea precoce, endometrioza, avorturile spontane și diabetul.

 

Unde se găsesc xenoestrogenii?

Substanțele chimice EDC, precum xenoestrogenii, pătrund în corpul nostru, în primul rând, prin consumul de alimente și apă, prin contactul cu pielea și prin inhalare. Multe produse conțin xenoestrogeni, cum ar fi alimentele stropite cu pesticide, sticlele de plastic pentru apă și recipientele de depozitare, produsele de machiaj și îngrijirea pielii și produsele de curățenie. Este important să fim conștienți de aceste surse și să luăm măsuri pentru a reduce expunerea la xenoestrogeni în viața noastră de zi cu zi.

 

Xenoestrogenii în plastic

Plasticul care conține ftalați și bisfenol A (BPA) sunt surse comune de xenoestrogeni sintetici. Ftalații sunt plastifianți găsiți în produse de uz casnic precum podelele din vinil, uleiurile de lubrifiere, săpunurile, șampoanele și spray-urile pentru păr și sunt adesea utilizați în ambalaje de plastic și tuburi medicale. BPA se găsește în rășina epoxidică și plasticurile policarbonat care alcătuiesc sticlele de apă, recipientele pentru depozitarea alimentelor, căptușelile cutiilor metalice, sigilantele dentare și hârtia termică utilizată pentru bonuri de plată.

 

Xenoestrogenii în produsele de îngrijire personală

Produsele de îngrijire a pielii și machiajul sunt alte surse comune de expunere la xenoestrogeni. Parabenii (methylparaben, ethylparaben, propylparaben și butylparaben) sunt utilizați frecvent ca agenți de conservare în produsele de îngrijire a pielii. În plus față de produsele cosmetice și de îngrijire personală, parabenii sunt folosiți pe scară largă și în produsele farmaceutice și alimentare datorită activității lor antimicrobiene. Cele mai mari concentratii de xenoestrogeni se gasesc in lacul de unghii, spray-ul fixativ, rujul, deodorantele, pasta de dinti si samponul uscat.

 

Cum îi evităm?

  • În dieta noastră, trebuie să optăm pentru alimente proaspete, preferabil organice, în special pentru fructe și legume. Spalati intotdeauna fructele si legumele sub jet puternic de apa si sa le lasati 15 min in apa cu bicarbonat sau otet pentru a indeparta pesticidele.
  • În casă, sa incercam sa aerisim macar 10 min dimineata si seara. Sa evităm să folosim ambalaje de plastic și ne orientăm spre sticlă sau alte materiale sigure. Atenție la modul în care gătim – evităm recipientele de plastic pentru încălzire la microunde și preferăm vesela din ceramică sau oțel inoxidabil în locul celei teflonate. Evitati folosirea lumanarilor parfumate si a pafumurilor de camera, inlocuiti cu produse pe baza de ulieuri esentiale.
    În ceea ce privește cosmeticele, sa evităm produsele care conțin parabeni, triclosan, ftalati, etc. De asemenea sa reducem folosirea parfumurilor sintetice, lacului de unghii, fixativului, … Optati pentru un sampon sau o pasta de dinti bio. Legat de skincare, privilegiati dermatocosmeticele sau produsele bio. Trebuie sa ne demachiem bine inainte de culcare si sa evitam tehnicile de layering in aplicarea makeupului si produselor de skincare. Ar trebui sa evitam cremele/lotiunile pentru corp si sa le inlocuim cu ulei de corp bio cum ar fi cel de argan, …
  • Produsele de uz casnic cum ar fi detergentii de rufe si de vase sunt, de asemenea, surse importante de expunere la perturbatori endocrini. Putem face alegeri mai sănătoase, optând pentru produse de uz casnic organice sau chiar preparandu-le pe ale noastre cu ingrediente simple, cum ar fi cele cu bicarbonal de sodiu și oțet alb. Legat de spalarea rufelor si a vaselor, alegeti sapunul de Marsilia de exemplu, si evitati balsamul de rufe.
  • Și chiar hainele noastre pot fi purtatoare de elemente nedorite. Alegem haine naturale în locul celor sintetice și le spălăm înainte de a le purta pentru a reduce riscul de expunere. Etichetele cu mențiuni precum EKO, Naturtextil, BioRe sau Oeko-tex 100 ne ajută să identificăm hainele sigure. De asemenea, putem opta pentru hainele second-hand, care au fost deja spălate de mai multe ori.

 

De notat faptul ca xenoestrogenii se acumuleaza in grasimea corporala. Numai postul si pierderea in greutate poate ajuta in eliminarea partiala a xenoextrogenilor.