Trenduri actuale in peelingurile chimice


Peelingurile au reprezentat unele din primele tratamente in medicina estetica. La mijlocul anilor 90, peelingul era pe locul intai ca numar de proceduri in America.

In 1996 au aparut primele lasere ablative CO2 care au pus cumva in umbra clasicele metode de exfoliere.

Dar cu timpul, medicii si-au dat seama ca peelingurile chimice sunt mult mai eficiente decat laserele in unele cazuri cum ar fi tratamentul petelor sau acneei. Alt avantaj care nu poate fi neglijat este legat de cost, o procedura laser poste fi si de zece ori mai costisitoare si in general sunt necesare 2-3 sedinte de tratament cu laserul pentru a obtine rezultatele dorite. De asemenea peelingurile se pot folosi pentru toate tipurile de piele, de la cele deschise pana la cele inchise la culoare. Avantajul procedurilor de laser comparativ cu peelingurile este ca atunci cand este vorba de o procedura executata cu un laser fractionat, perioada de recuperare este mai scurta si mai simpla.

In timp, formulele de peeling au fost foarte mult ameliorate; de exemplu un mix de diferiti acizi cu concentratii scazute produc acelasi efect ca un acid puternic dar cu mai putine sanse de iritatie. De asemenea, medicul poate adauga diferite ingrediente de la caz la caz daca va considera ca este necesar.

In orice caz, peelingul ramane prima arma in tratamentul acneei. Mai ales peelingul cu acid salicilic care patrunde bine in pori scade seboreea si are efect antiimflamator.

Peelingul cu TCA concentrat se poate aplica direct pe cicatricile de acnee pentru a ameliora aspectul acestora.

O mare parte din medici sunt dezamgaiti de tratamentul de laser pentru acnee care poate fi foarte costisitor. In plus, uneori apar si eruptii de acne dupa procedura cu laser.

In tratamentul melasmei, nimic nu este mai eficient ca peelingul. Laserele ofera o solutie de moment si efectul benefic poate fi urmat uneori de un fenomen de rebound cu aparatia de pete hiperpigmentare extinse.

Un avans major este aparitia peelingurilor fara descuamare cum sunt cele din gama PCA cu care se pot trata o multitudine de probleme cum ar fi riduri, pete, pori chiar si laxitate, fara inconveniente.

PCA reprezinta un peeling elegant ce se poate repeta fara probleme in fiecare luna pentru ameliorarea sau mentinerea rezultatelor dupa orice procedura estetica.

Dr. Daniela Taher

Skin Clinic Bucuresti

+ There are no comments

Add yours