fbpx
Skip to content Skip to footer

Vânătăile sunt o parte normală a vieții. Chiar dacă te lovești tot timpul de obiectele de prin casă, cadre, uși, colțurile mesei, este de înțeles dacă nu vrei să te afișezi cu un semn masiv albastru-negru pe genunchi, amintindu-ți că ai
căzut pe banda de alergare.
Bineînțeles că o puteți acoperi, de obicei, cu machiaj sau ținute strategice, dar să o faceți să dispară complet este într-adevăr scopul final. Este oare posibil să scapi mai repede de o vânătaie? Poate – dar nu există garanții.
Înainte de a ajunge la sfaturile de vindecare, câteva cuvinte rapide despre motivul pentru care se formează în primul rând vânătăi. Dacă vă loviți în ceva sau vă răniți în alt mod, capilarele sau vasele mici de sânge aproape de suprafața pielii se pot deteriora. Când se întâmplă acest lucru, sângele scapă în țesutul din jur. Așa apare noua dumneavoastră vânătaie. Vânătaia începe, de obicei, ca roșie, deoarece zona este plină cu sânge proaspăt, urmată de albastru sau negru, apoi galben sau verde, pe măsură ce corpul tău descompune și reabsoarbe sângele .
Dacă aveți o vânătaie, exista câteva lucruri pe care le puteți face pentru a accelera vindecarea, dar nu vă așteptați la rezultate magice. Când este lăsată să se vindece singură, o vânătaie dispare în totalitate în două săptămâni. Intervențiile de mai jos ar putea ajuta la reducerea acesteia puțin. Dar, probabil, veți avea nevoie de răbdare și de acoperire cu machiaj sau haine pe parcurs. Iată ce puteți face:
Imediat ce puteți după lovire, aplicați o compresă rece sau gheață învelită într-un prosop și o așezați pe zonă timp de 10 până la 20 de minute, apoi faceți o pauză. Puteți repeta acest lucru de mai multe ori pe parcursul zilei. Expunerea la rece provoacă vasoconstricție, care îngustează vasele de sânge și le ajută sa se închidă mai repede.
Apăsarea unei comprese reci după lovire poate, de asemenea, ajuta la prevenirea excesului de scurgere din vasele de sânge. O idee similară este de a aplica presiune pentru a opri sângerarea. De asemenea, puteți ridica zona afectată pentru a încerca să împiedicați colectarea de sânge mai mult decât este necesar.
Odată ce ai o vânătaie, nu există multe lucruri pe care le poți face ca să o faci să dispară. Au existat câteva cercetări despre suplimente precum bromelaina (o enzimă care se găsește în sucul de ananas), despre care se crede că elimină lichidul prins în țesuturi după o leziune, și arnica, un supliment pe bază de plante care conține flavonoide, despre care se crede că are potențial minor efect în promovarea vaselor de  sânge sănătoase. Dar studiile asupra acestor metode sunt limitate, iar aceste tipuri de afirmații sunt adesea suprapuse.
Deși un articol din 2017 din Jurnalul Clinic de Dermatologie Estetică a remarcat faptul că bromelaina și arnica pot ajuta la reducerea dezvoltării vânătăilor și vindecarea vitezei, există și alte lucruri pe care trebuie să le luați în considerare, ca și cum suplimentele nu conțin substanțele pe care le pretinde. În cele din urmă, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a vedea dacă oricare dintre aceste ingrediente va ajuta de fapt la prevenirea sau reducerea unei vânătăi. Dacă sunteți cu adevărat disperați să încercați una dintre aceste metode, știți că nu trebuie să luați suplimente fără să vă consultați mai întâi medicul (iar odată ce vă faceți, vânătaia vă poate fi pe cale să vindeceți). De asemenea, puteți încerca să luați o cremă topică pe bază de vitamina K de la farmacia dvs. locală. Vitamina K este esențială pentru a ajuta corpul dumneavoastră să formeze cheaguri și să oprească sângerarea.
Pentru a masca cu succes vanataia puteti folosi un corector de ten in strat gros dupa care indepartati excesul, de exemplu Vichy – Dermablend sau Roche Posay Correcteur de teint. Unele marci (Avene) propun un stick de culoare verde care se poate aplica cu usurinta la nivelul buzelor sau in jurul ochilor.

Leave a comment

0.0/5