Peelingul este una din metodele clasice folosite in medicina estetica de mai bine de 100 de ani si o procedura utilizata frecvent mai ales de medicii dermatologi pentru corecta diferite imperfectiuni cutanate.
Probleme ca riduri fine, cicatrici, pete, sunt foarte frecvent intalnite si femeiele folosesc creme cumparate de la farmacie sau recomandate de o prietena, in speranta ca vor reusi sa stearga aceste imperfectiuni, dar de cele mai multe ori aceste probleme tind sa se agraveze. Tehnicile moderne aparute in medicina estetica va sar in ajutor.
Peelingul cu TCA (tricloracetic) este foarte versatil si se poate folosi in diferite concentratii in functie de gravitatea problemei. Este un peeling, de obicei, mai puternic decat peelingul cu acid glicolic sau acid lactic. Se poate folosi pentru tratamentul fetei, gatului, decolteului, mainilor, etc.
Se recomanda cateva sedinte la 2 saptamani. In cazul in care se folosesc concentratii de 15 -20%, efectul va dura aproximativ 6 luni. In cazuri mai dificile se folosesc concentratii mai mari (30-40%) se efectueaza 1-2 peelinguri, rezultatele durand 1 an sau permanent.
DAR CARE SUNT BENEFICIILE PEELINGULUI CU TCA?
In primul rand va ameliora textura pielii reducand ridurile fine, va uniformiza culoarea pielii si reduce petele hiperpigmentare, pistruii, amelioreaza cicatricile provocate de acnee si acneea. In final pielea va avea un aspect mai sanatos si tanar.
PREGATIREA PIELII INAINTE DE PEELINGUL TCA
Unii dermatologi recomanda pregatirea pielii cu creme pe baza acid retinoic (retin A), hidrochimona, vitamina C, acid glicolic. Toate acestea vor stimula penetrarea acidului tricloracetic, vor permite obtinerea unui rezultat uniform, vor scadea rata aparitiei reactiilor adverse si complicatiilor. Aceste creme se vor opri cu 5-7 zile inainte de peeling, mai ales cand este vorba de persoane cu piele sensibila sau cand se folosesc solutii mai concentrate de peeling.
Ecranul solar trebuie aplicat in fiecare zi timp de o luna dupa efectuarea peelingului.
CAND NU ESTE RECOMANDAT PEELINGUL TCA:
1. Cand sunteti insarcinata sau alaptati
2. Cand sunteti sub tratament cu chimioterapie
3. Daca sunteti sub tratament Roaccutane
4. Daca prezentati infectii locale (herpes)
Pielea inchisa la culoare poate prezenta o contraindicatie in anumite situatii, medicul dermatolog va decide daca este cazul sa efectueze peelingul sau nu.
CUM SE EFECTUEAZA PEELINGUL TCA
Pielea este curatata cu un sapun special si degresata cu alcool si/sau acetona pentru a elimina celulele moarte si sebumul ramas. Acest lucru permite obtinerea unui peeling mult mai uniform. Solutia se aplica cu o pensula sau betisoare de urechi, comprese. Dupa aproximativ 2 min apare asa zisul frosting, adica albirea pielii provocata de coagularea proteinelor dermice. Nu este necesar intodeauna sa se ajunga la acest stadiu, peelingul poate fi mult mai superficial cu o reactie usoara de roseata.
Medicul estetician va decide intodeauna in prealabil concentratia si modul de aplicare a substantei. Dupa 3-5 zile se formeaza mici scuame (coji) ce pot fi de culoare alb-gri sau maronii, acestea se vor elimina treptat odata cu regenerarea pielii. Este foarte importat de subliniat ca dupa peeling se recomanda aplicarea unor creme speciale care vor ajuta la mentinerea rezultatelor, acestea sunt in general creme exfoliante pe baza de acizi de fructe si vitamina C.
Peelingurile cu TCA sunt proceduri foarte eficiente atunci cand se face o riguroasa selectie a pacientilor si cand indicatiile se stabilesc in mod corect. Desi pare o procedura simpla, numai un medic cu experienta poate obtine rezultatele scontate.