fbpx
Skip to content Skip to footer

Intre 30-80% din adulti sufera de o deficienta de vitamina D. Acest lucru se datoreaza alimentatiei deficitare si timpului petrecut la munca in spatii inchise intunecate, petrecerea de timp insuficient in aer liber in timpul zilei.


Semnele deficientei de vitamina D: oboseala, crampe musculare, fatigabilitate musculara, dureri articulare, crestere in greutate, somn neodihnitor, dificultati in concentrare, constipatie sau diaree.

 

Vitamina D regleaza metabolismul calciului, fosforului si functiile neuromusculare. Nivelul adecvat de vitamina D previne rahitismul la copii si osteoporoza la adulti, creste forta musculara si performanta sportiva.

 

Se pare că vitamina D are mult mai multe efecte decât cele recunoscute anterior. Cercetările au aratat modul cum  vitamina D influenteaza longevitatea si impactul multor boli legate de varsta.

Studiul explica de ce deficitul de vitamina D a fost legat de:

 

  • – osteoporoza, rahitismul
  • – cancerul de sân, de colon È™i de prostată
  • – raceala si gripa
  • – depresie
  • – obezitate, colesterol crescut
  • – artrita reumatoida
  • – scleroza multipla
  • – BPOC (boala pulmonara obstructiva conica), bronsita
  • –  boli de inimă
  • – sindromul premenstrual si infertilitate
  • –  gingivita si tratamentul preventiv al cariilor


Se mai poate folosi in tratamentul psoriazisului, vitiligo si boli autoimune.

A fost demonstrat de asemenea, ca vitamina D poate extinde durata de viata medie cu 33% si poate incetini procesele legate de imbatranire.

 

Conexiunea cu bolile

În studiu se vorbește despre capacitatea proteinelor de a-si mentine forma si functia in timp. Acest echilibru se pierde odată cu îmbătrânirea. Modificarile acestea au ca rezultat acumularea de proteine ​​insolubile toxice implicate într-o serie de boli, inclusiv Alzheimer, Parkinson, diabetul de tip 2 si unele forme de boli cardiovasculare.

Vitamina D3, care este convertită în forma activă a vitaminei D, suprimă insolubilitatea proteinei împiedică toxicitatea care este asociată cu acest tip de boli.

 

 

Cat de multa vitamina D avem nevoie?

Vitamina D se sintetizeaza din alimentatia zilnica si prin expunerea la soare (fata, brate, picioare) timp de 10-15 minute, 3-5 zile/ pe saptamana fara ecran solar, la orele pranzului.


Alimentele care contin multa vitamina D sunt tonul, somonul si ouale.

Pestele poate avea 1000 unitati/100 gr in functie de cat este de gras.

Un pahar de lapte sau iaurt contine intre 90-120 unitati.


Se recomandă un aport zilnic de 600 de unități pentru persoanele cu vârsta între 1 și 70 de ani și 800 UI zilnic pentru persoanele mai în vârstă. Limita superioară a fost stabilită la 4.000 UI pe zi pentru adulți in cure de 3 luni. Excesul de vitamina D poate determina creșterea nivelului de calciu din sânge, ceea ce duce la calcificarea vasculară și a țesutului, cu afectarea ulterioară a inimii, a vaselor de sânge și a rinichilor.

Persoanele mai în vârstă pot fi deosebit de predispuși la deficit de vitamină D, deoarece capacitatea pielii de a produce vitamina D din expunerea la soare sau la lumina UV scade odată cu vârsta. La aceasta se adăugă faptul că vârstnicii petrec mai puțin timp la soare și pot suferi de tulburări gastro-intestinale care îngreunează absorbția vitaminei D.

Predispuse la deficitul de vitamina D sunt și persoanele cu piele mai închisă și cei care trăiesc în zone cu latitudini mai mari unde unghiul la care cad razele soarelui este mic.

Analiza pentru a determina nivelul de vitamina D se face in lunile noiembrie, decembrie. Limita normala este de peste 20-30ng/ml (400-800 unitati pe zi).

Unele studii au aratat ca pentru a scadea rata cancerelor enumerate mai sus se poate mentine un nivel al vitaminei D intre 40-60ng/ml prin aportul de 2000 unitati/zi.


A nu depasi doza maxima recomandata de 4000 unitati/zi.

Semnele intoxicatiei cu vitamina D sunt: varsaturi, dureri abdominale, anorexie si constipatie, poliurile polidipsie, litiaza renala, diabet insipid, nefrita interstitiala, parestezie, hipotonie, convulsii, aritmie, bradicardie, hipertensiune, calcificari conjunctivale.

Va rugam sa urmati intocmai instructiunile doctorului dumneavoastra cu privirea la administrarea de vitamina D si dozele zilnice.

Leave a comment

0.0/5